zelf te maken :

patronen voor handpoppen, schouderdraakjes en vleermuisrugtas.

Schouderdraakje

schouderdraakSchouderdraakje

Draken die gezellig op je schouder blijven zitten.


Schouderdraakjes:

Elke schouderdraak is uniek: Tijdens het naaien van de kop, wordt d.m.v. doorstikken de karakter van de kop gevormd.
Zo wordt elke draak net een beetje anders. De vleugels zijn van binnen doorgestikt met bekleed ijzerdraad, zodat de vleugels telkens weer anders in vorm gebogen kunnen worden.
De draakjes blijven mooi in evenwicht op de schouder zitten

Schouderdraakje oranje met bruinWil je zelf een schouderdraakje maken?

Lees hieronder hoe je dit doet:

Nodig:
Zakje (kussen)vulling.

2 ogen
0,30 m gekleurde stof voor poten, kopdelen, lichaam.
0.30 m uni kleur stof voor buik, binnenkant bek, schubben en vleugels.

Rood vilt voor de tong
Wit vilt voor de tanden.
Bekleed ijzerdraad (bloemendraad).

Knippen: Knip de patroondelen uit en plak de delen met dezelfde tekentjes aan elkaar.
Leg alle patroondelen zo voordelig mogelijk op stof en knip ze uit. Houd ruim een halve centimeter aan voor de naad.
Leg de patroondelen van de binnenkant bek, de schubben, vleugels en de buik op de uni-kleurige  stof;
De andere delen leg je op de meerkleurige stof.

Naaien: Vanwege de vele kleine onderdelen, kun je de schouderdraak het best met de hand maken, zeker de kop.

Buik: Naai de delen van de buik op elkaar en laat een zijstukje open. Vul de buik nu met ongekookte (rauwe) rijst. Niet te vol!

Maak het geheel plat en stik de buik met enkele dwarse naden door. Zo krijg je segmenten gevuld met rijst, die straks het draakje goed op zijn plek houden op je schouder.

Naai nu ook de delen voor de poot op elkaar met de goede kanten van de stof op elkaar. Draai dan de goede kant naar buiten. Vul de klauwen met vulling en de rest van de poot met rijst. Naai de poten aan de buik, zoals aangegeven op het patroon.

Stik de vingers/ klauwen door.

Lijf: Naai de geschubde delen met de goede kant naar binnen op elkaar, knip in de hoeken in tot aan de naad en knip de topjes af. Keer met de goede kant naar buiten en vul licht op met vulling.

Naai de geschubde delen met de punten naar beneden tussen de delen van het lijf aan de onderkant van de rug en langs de staart. Vouw de poten naar binnen en naai het lijf aan de buik. Keer alles met de goede kant naar buiten. Vul de staart met rijst en de rest van het lichaam met de zachte vulling.

Vleugels: Naai de vleugels met de goede kanten op elkaar. Leg het beklede ijzerdraad precies langs de naad. Stk naast het ijzerdraad rondom door. Het ijzerdraad zit nu tussen de twee stiksels. Draai de vleugels met de goede kant naar buiten en druk vooral ook de punt van de vleugels goed naar buiten. Stik  o.5cm langs de rand rondom door. Naai de vleugels aan het lichaam, ter hoogte van de dwarse strepen die op het patroon staan.

Kop: Knip uit het vilt 2x zigzaggend een rij tanden ter breedte van de bovenkaak en de onderkaak. Naai alle kopdelen aan elkaar en draai met de goede kant naar buiten. Naai, wanneer je de binnenkant van de bek vast naait, ook meteen de tanden mee, met de punten naar binnen. Voor de tong kun je een lange smalle gespleten tong knippen uit het rode vilt. Je knipt achter in de keel een klein stukje in en naait daar de tong tussen. Bevestig de ogen en vul de kop met de zachte vulling. Naai de kop aan de romp.

Alle delen zitten nu aan elkaar. Nu begint het leukste gedeelte: Je draak karakter geven! Dit doe je, door met je vingers stukjes stof op te pakken met wat vulling ertussen. Dit stik je met naald en draad door. Doe dit op verschillende delen van de kop. Bijvoorbeeld rond de ogen, langs de kop, bij de poten, bij de romp, enz. Gebruik hier vooral je eigen inzicht. Zo krijg je een unieke draak met een eigen karakter.

Gefeliciteerd!  Het  schouderdraakje is klaar!


 

%d bloggers liken dit: